A KIRÁLY VISSZATÉRT

Sorozatbemutató - Rick és Morty 3. évad

 

641547.jpg

Van az a baleset:

Történt egyszer nem is olyan régen, Urunk és megváltónk születésének 2017. esztendejében, annak április elsejei napján, hogy imáink meghallgatásra találtak. Van Isten! Igaz, ennek bizonyítékát egy szürreálisan racionális, géniusz, ateista, alkoholista, refluxos, apatikus, nárcisztikus nagypapa megszökése szolgáltatja a galaktikus föderáció egyik űrben keringő börtönéből, de ez csak emeli történetünk csoda jellegét.

Mert miről is van szó, kérem szépen? 

A Rick és Morty egy egyesült államokbeli animációs sorozat, Justin Roiland és Dan Harmon szerzőpáros agyszüleménye, mely két főszereplő; Rick Sanchez és unokája, Morty Smith kalandjait mutatja be. (Mindkettejük szinkronhangja Justin Roiland.) Rick az első bekezdésben említett nagypapa, Morty pedig az ugyanott felsorolt jelzők szöges ellentéte. Az hagyján, hogy az alapvetően jószívű szegény srác nem egy lángész, de az erre a sorozatra igen erősen jellemző túlzások már-már szellemi fogyatékosságként kezelik a gyerkőc még fejlődő stádiumban levő szociális érzékenységét és a fiatalokra oly jellemző, éles szituációkban jelentkező forrófejűségét.

rickandmorty.jpg

A 2013 decemberében debütált sorozat eddig két évadot élt meg, melyek mindegyike szinte üstökösként száguldott át a sorozatkedvelők csillagos egén. Nem elég, hogy fanyar, groteszk humora a híres-hírhedt South Parkon szocializálódott nézőknek is tartogat bőven meglepetéseket, de teszi mindezt úgy, hogy közben az angolul "geek", magyarul pedig kockafejként aposztrofált közönségnek szűnni nem akaró, mérhetetlenül intenzív kényeztetést nyújt, akár egy-egy apró kikacsintással a pop-kultúra irányába is. Az a tény, hogy a két főszereplő karakterről még Sigismund Schlomo Freud is esettanulmányt írna, eltörpül a rengeteg intelligens poén mellett. Példának okáért egy alkalommal hőseink egy olyan planétán landolnak, melynek a napja ordít. Igen, a bolygónak fényt adó csillag folyamatosan, torkaszakadtából üvölt, amíg el nem tűnik a horizonton. Az alig félperces jelenet azonban egy érdekes phenomenonra világít rá: ha az űrben úgy terjedne a hang, ahogy teszi azt földi körülmények között, a napon zajló folyamatok által keltett hangot úgy hallanánk, mintha valaki non-stop, teljes erővel egy láncfűrészt járatna közvetlenül a fülünk mellett.

sun_screaming.jpg

Folyamatos mellékszereplő a Smith család többi tagja:

Beth Smith (lánykori neve: Sanchez) Rick lánya, Summer és Morty anyja, Jerry felesége, aki állatorvosként dolgozik egészen addig, míg a Földre beköltöző galaktikus föderáció el nem lehetetleníti a munkáját. Tudniillik olyan pirulákat hoznak, amik a lovak minden baját gyógyítják...

Jerry Smith: Rick veje, a Smith család névleges feje, akinek egyáltalán nem tetszik, hogy az apósa berendezkedett a családi ház garázsában. A tipikus irodai csinovnyik.

Summer Smith: Morty tinédzser nővére, aki az évadok során egyre jobban megkedveli a nagyapját, és kalandjainak sorozatos résztvevője lesz.

family.png

Az utolsó évadzáró epizódban (2015 októberében) a következő mondat hangzott el az egyik mellékszereplő, Mr. Poopybutthole szájából: "Tune in to Rick and Morty Season 3 in, like, a year and a half... or longer!" Magyarul, a készítők igen erős öniróniával fűszerezve szépen lekommunikálták a nézők felé, hogy itt bizony várni kell egy jó darabig, amíg új évaddal tudnak jelentkezni (ha egyáltalán lesz rá keret; legyen az szellemi vagy anyagi.)

Szecsuáni szószt ide!

Örömmel jelenthetem be, hogy április elsején, mindenféle reklám és előzetes beharangozás nélkül megjelent a Rick és Morty 3. évada! Az évadnyitó epizód a szokásos módon, senkit és semmit nem kímélve vette fel történetünk szálát ott, ahol az előző évad azt letette. Közben annyi legyet ütöttek le egy csapásra, hogy akár garázsnyitót is kirakhatnánk belőlük. (Bővebb megértéshez kéretik megnézni említett epizódot, trust me, I'm a medical student.) Egyetlen negatívum van: az a pofátlan termékelhelyezés a meki szecsuáni szószával, amit 1998 óta nem is lehet kapni! (Ebayen mintha árulnák, de könyörgöm, 20 év alatt nem romlott az meg?) Azonban még ezt  a pimaszságot is megbocsájthatjuk!

saucememe.jpg

Nehéz a cselekmény részleteinek taglalása nélkül igényesen bemutatni egy epizódot, az előző bekezdésekben így is sokat mondtam, de legyen elég annyi, hogy senki nem fog csalódni. Az összes korábban megnyitott szál lezárásra kerül, illetve helyet csinál újaknak, és ez az alig 20 perces játékidő alatt komoly teljesítmény. Aki csak most ismerkedik ezzel a sorozattal, az is ugyanúgy élvezheti, mint aki másfél éve tűkön ülve várta a 3. évadot.

Reméljük nem csak egy igen igényes áprilisi tréfa áldozatai lettünk!

Írta: Tóth Tibor