DivatDiéták

norbi1.png

Ember legyen a talpán, aki manapság eligazodik a diétadömpingben. De hát, a szükség és a tükör kegyetlen úr, így erőt veszünk magunkon és próbáljuk - mint tűt a szénakazalban - megtalálni az ideálisat. 

 

Színdiéta

Gondoltuk volna, hogyha igazán egészségesen akarunk élni, akkor a szivárvány színei lesznek legnagyobb segítőink?! Elve, hogy minden színből megfelelő mennyiséget fogyasszunk. A pirosak likopin-, a sárgák béta-karotin-, a zöldek klorofill-, a kékek antocián-, a fehérek kálium-tartalma… mint egyik kedvenc filmemben, a Pofa Be!-ben mondja a doktor: ”Zöldséget csináltak belőle!” Végül is…

a muskátlim nem panaszkodott még depresszióról. Tud valamit.

 

Csak semmi köret

Egy újra és újra fellángoló diéta alapján a fogyni vágyóknak nincs egyéb dolguk, mint egyszerűen elhagyni a köretet. (Ezt a kreatív diéta nevet… sosem gondoltam volna… minek is bonyolítani az életet.

Egyél húst. Babfőzelék marad.)

A tudományos magyarázat alapján a szokásos köretek - mint a krumpli, tészta, rizs - emésztéséhez más enzimek kellenek, mint a fehérjéhez. A két enzim pedig gyengíti egymás hatását.

 

17 napos diéta

Megint egy gyöngyszem. Mind neve, mind egyszerűsége érdemel pár mondatot, hisz bonyolult, alattomosan megtévesztő neve is mutatja: ez a diéta tényleg 17 napig tart, motiválóan csengve, hisz mi az a 17 nap?! Az ételek közül egyesek tiltólistára kerülnek (szénhidrátok), míg másokból korlátozás nélkül lehet enni (zöldségek). Elmélete: gyorsítás, aktiválás, eredmények, cél.

Fő a határozottság.

 

TLC

Nem, itt most nem az ismert lánybandáról írnék - bár lehet, hogy az ő zenéjük többet segítene, mint ez az újabb csodadiéta. A Therapeutic Lifestyle Changes lényegében a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásán, a vörös és feldolgozott húsok kiiktatásán alapul. A gyümölcsöket, zsírszegény tejtermékeket preferálja a diéta, vagyis annyira nem hangzik szörnyen.

 

Vércsoport diéta és egyéb szösszenetek

Legrégebbi a ”0”-s , a „vadász ősök” (tehát én nem, bukta, én „A”-s vagyok; ez a vonat elment) vércsoportja. Nekik a diéta magas fehérjetartalmú élelmiszereket ajánl. És itt jövök én: a „földműves” ősökre visszavezethető „A” vércsoportnak növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, kevés húst tartalmazó étrendet ajánl.

Úgy érzem, a diéta kitalálója „B”-s vércsoportú lehetett… Ezt a csoportot „nomád elődök”-nek hívja és mindenevőnek titulálja,

szóval a bonyolult logika diktálja: ha „B”-s vagy, bármit ehetsz… A titokzatos „AB” vércsoport csak pár mondatot kap, merthogy ez a legkésőbbi, legritkább. Tömören: vegyes étrend javasolt nekik.

 

Null diéta

Csak citromos ásványvizet fogyaszthatnak, hogy lehetőleg (ha életben maradnak…) egy életre citrusgyűlölőkké váljanak. Ha már felborítom az anyagcserém - csak így poénból - és esszenciális aminosavaimat, vitaminjaimat elhanyagolva, magamat is életveszélybe sodorva kórházban kötök ki

... csak egy kérdésem lenne. Miért pont citrom?

Be kell valljam, mást képzeltem el halálom okozójaként.

 

Norbi Update

norbi2.png

A régi igazságot - "reggelizz királyként, ebédelj polgárként, vacsorád add koldusnak” - próbálta modern formában eladni. Fitneszgurunk egyik híres, sokakat nem diétára, de lelkes kommentelésre buzdító mondata: „Itt van az ötven százalékkal csökkentett burgonyapürépor.” Egyik lelkes híve meg is jegyezte: ”Eljött a nap… amikor valaki megfelezte a krumpliban a szénhidrátot.” Bár szakemberek úgy nyilatkoztak, elképzelésük sincs, hogy felezte meg valaki a burgonya szénhidráttartalmát, hacsak nem vágott félbe egy darabot. Egy nemrégiben felkerült posztjában összehasonlította a szacharóz és a kokain vegyjelét, és bejegyzése végére odaillesztette az „Elgondolkodtató” szót. Mire egy lelkes szurkoló a következőképpen segített még magasabb szintre emelni a felfokozott kedélyeket a következővel: „Jézus tudott vízen járni. Az uborka 90%-a víz. Az ember 80%-a víz. Én tudok uborkán járni, tehát 90%-ban Jézus vagyok, és 82%-ban uborka. Jézus csak 73% uborka.”

 

Írta: Mátyus Emese

Képek forrása: POTE meme reloaded